Tips om mooie sneeuwfoto’s te maken.

Tips om de mooie sneeuwfoto's te maken.

Tips om mooie foto’s te maken in de sneeuw!

We hebben niet zo vaak sneeuw meer in Nederland maar als het dan een keer valt wil je daar natuurlijk mooie foto’s van maken. Dat valt niet altijd mee want grote kans dat je foto’s te donker zijn of dat de sneeuw grauw/grijs is of meer blauw is.  In ieder geval niet zoals jij het ziet.  Daarom heb ik een paar leuke tips opgeschreven over hoe jij mooie sneeuwfoto’s kunt maken van je kinderen en van de natuur.

Als eerste een paar praktische tips:

1: Zorg voor volle batterij(en) want door de kou gaat je batterij sneller leeg en het zou zonde zijn als daardoor je camera het niet meer doet.

2: Zet je zonnekap op je camera. Dit keer niet tegen de zon maar om je lens te beschermen tegen de sneeuw en druppels. 

3: Als je weer thuis komt doe dan je camera niet meteen aan. Door het verschil van koud naar warm kan er condens in je camera komen en dat is niet zo goed voor het binnenwerk. Leg hem eerst even neer op een warme plek.

4: Een inkoppertje maar :  Trek warme kleding en (hand)schoenen aan!  Niets is zo vervelend om foto’s te maken als je het te koud hebt en voor je het weet sta je tot je knieën in de sneeuw.

 

5: Manueel belichten en dan iets overbelichten.

Door al die witte sneeuw heeft je camera de indruk dat het heel licht is . Hierdoor gaat je camera, als hij op de op de automatische stand staat, alles onderbelichten met als gevolg een te  donkere foto met grauwe sneeuw. Om dit te voorkomen kun je het beste je camera op handmatige belichting zetten en dan 1 tot 2 stops overbelichten. Als je dit doet zul je zien dat je wittere sneeuw krijgt. 

Maak nu gebruik van je histogram gram (dat grafiekje bij de info) om te  kijken of de belichting goed is.  Een foto met veel wit heeft in het histogram een piek aan de rechterkant, dat klopt dus. Laat die piek echter niet over de lijn gaan want dan is je foto teveel overbelicht en heb je geen  details meer in de sneeuw.  Dit kun je door de nabewerking ook niet meer terughalen. Eventueel kun je de functie “overbelichting” aanzetten in het menu.  Als er iets knippert in de foto dan is dat gedeelte overbelicht.

Heb je op de camera een “sneeuw” stand staan bij de programma’s kun je die natuurlijk ook uitproberen.

Tip voor als je foto’s maakt met je SMARTPHONE:

Tik voor je de foto maakt op het scherm voor de juiste focus, er verschijnt nu een vierkantje of rondje in beeld. Bij de meeste toestellen zie je ook een lampje of zonnetje verschijnen. Schuif diegene en weer en je ziet de belichting mee-veranderen. Schuif totdat je het beeld licht genoeg vindt.

 

6: De witbalans aanpassen

De witbalans heeft ook veel effect op de kleur sneeuw op je foto.  Door een verkeerde witbalans kan de sneeuw te blauw of te geel worden. Als je de automatische witbalans gebruikt (AWB) kan de sneeuw er, als het bewolkt is, blauw (koel) uitzien.  Om de sneeuw mooi wit te krijgen  heb je een ‘warmere’ witbalans nodig.  Bij het kopje AWB op je camera  staan meer vooringestelde standen zoals zonnig, bewolkt, schaduw etc.  De wb stand “schaduw”  is vaak de “warmste” witbalans, dus kun je die uitproberen als het bewolkt is. Bij zonnig weer kun je de  “zonnig” stand uitproberen. Probeer de standen eens uit, dan zie je vanzelf de verschillen.

Dit werkt bij iedere camera anders maar komt op hetzelfde neer. Probeer  het eens uit.

 

7: Get creative!

Maak foto’s als de sneeuw ook echt valt  en gebruik dan een snelle sluitertijd om de vlokjes te krijgen. Bij een (te) lange sluitertijd krijg je van die streepjes als sneeuw.

8: Iets met kleur in de witte  sneeuw maakt de foto nog pakkender.  Denk hierbij aan gekleurde laarsjes bij kinderen of een leuke shawl muts.

9: Let op je omgeving: We hopen natuurlijk op sneeuw met een zonnetje en blauwe lucht, maar dat is vaak niet het geval.  Veel witte sneeuw met een witte / grijze lucht kan de foto een beetje vlak maken. Daar kun je weinig aan doen.  Als je toch ergens mee kunt kaderen, bv. met besneeuwde bomen wordt het mooier, dan heb je meer contrast. Al je een mooie blauwe lucht hebt kun je die natuurlijk gebruiken.

10: Speel met je omgeving en je diafragma met veel en weinig scherptediepte.  Zoom in en uit en maak ook detailfoto’s van bv. sneeuw op de takken .  Als er dan ook nog mooi licht achter valt  heb je kan dat je ook nog mooie bokeh krijgt. Speel ook eens met de sluitertijd, zoals ik met onderstaande foto heb gedaan. Hier heb ik een statief  gebruikt met een lange sluitertijd.

 

11: En als laatste: Maak vooral veel plezier en let goed op de leuke spontane dingen die gebeuren met de kinderen. Dan krijg je de leukste foto’s. Fotografeer ze op ooghoogte van bovenaf, van veraf op de slee van de heuvel, zoveel ideeën. Niets is leuker dan een mooie zelfgemaakt foto met die stralende koppies. En heel belangrijk…. zorg dat je zelf ook een keer op de foto staat!

Veel plezier! Ik ben benieuwd naar jullie foto’s.

Ik hoop dat je iets geleerd hebt zodat je nog mooiere sneeuwfoto’s kunt maken. Heb je interesse in fotografie en wil je nog meer leren?  Kijk dan even onder het kopje workshops, er starten nieuwe Basiscursussen in maart.

Heb je na het lezen van deze tips nog meer vragen over het fotograferen in de sneeuw?  Neem dan gerust even op via de mail. 

 

2 comments

  • Wow, amazing weblog layout! How lengthy have you ever been running
    a blog for? you make blogging glance easy. The total glance
    of your web site is magnificent, as smartly as the content material!
    You can see similar here e-commerce

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook